Alles wat je moet weten over schimmelnagels en kalknagels

  • Berna Mak

Een schimmelnagel is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel. Het wordt ook wel “kalknagel” genoemd. Ongeveer 25% van de bevolking heeft last van schimmelnagels.

Meestal komt het voor bij de tenen, soms bij de vingers. Vaak is de kleur witgeel, soms groen of bruin. Bovendien kunnen de nagels brokkelig zijn. Ze zijn lelijk om te zien en met een nagelschaar kom je er bijna niet doorheen.

Waardoor ontstaan schimmelnagels en kalknagels?

Kalknagels worden veroorzaakt door een huidschimmel die de nagel infecteert.

De schimmel komt soms op het lichaam door direct contact met iemand die al besmet is, maar meestal via schimmelsporen. Die sporen zitten bijvoorbeeld in huidschilfers van besmette mensen.

Wanneer de afweer van het lichaam niet krachtig genoeg is, krijgt de schimmel de kans om te groeien.

Wat gebeurt er als de schimmel groeit?

De schimmelinfectie begint meestal met een witte of gelige plek aan het uiteinde van de nagel, meestal eerst de grote teen. Als de infectie verergert, verandert de kleur van de nagel in geelbruin. Het lijkt alsof de nagel dikker wordt, maar in feite is dit dood weefsel onder de nagel, dat de nagel omhoog drukt.

De nagel wordt eigenlijk steeds dunner, brokkelig en kan loslaten van het nagelbed. Ook kan de huid rood worden of gaan schilferen door de schimmel. Ook kunnen er weke, witte plekken tussen de tenen komen, dat heet voetschimmel of “zwemmerseczeem”. Dit is dezelfde schimmelinfectie als de infectie die zorgt voor schimmelnagels.

Hoe loop je schimmelnagels op?

Vermoedelijk raakt eerst de huid besmet met een schimmel, en van daar uit later de nagels. Schimmels zijn overal in de omgeving. Ze maken schimmelsporen. Deze zijn heel klein en verspreiden zich gemakkelijk.

De voeten kunnen besmet raken met een schimmel door met blote voeten rond te lopen in bijvoorbeeld kleedkamers, douche ruimten, sportclubs, zwembaden of sauna's. De schimmels kunnen zowel de huid als de nagels infecteren. Schimmelsporen kunnen ook in leven blijven in schoenen en van daaruit weer de huid besmetten.

Hoe kun je een schimmelinfectie voorkomen?

In vochtige omstandigheden gedijen schimmels goed. Droog de huid dus na het douchen of zwemmen goed af, vooral ook tussen de tenen. Gebruik zo nodig strooi/talkpoeder.

Was je voeten niet te vaak met zeep, dat spoelt het beschermend vetlaagje op de huid weg.

Draag elke dag schone, wollen of katoenen sokken en goed ventilerende, niet te nauwe schoenen.

In openbare sauna en douche gelegenheden en zwembaden kan het dragen van slippers beschermen tegen besmetting.

Hoe worden schimmelnagels en kalknagels behandeld?

Het besmettingsgevaar alleen al is een goede reden om schimmelnagels aan te pakken. De infectie kan zich uitbreiden naar alle nagels wanneer je ze niet behandelt.

Voor de behandeling van schimmelnagels worden antischimmelmiddelen gebruikt. Deze middelen remmen de groei van de schimmel, waardoor de schimmel uiteindelijk sterft.

Eventuele hinder door de verdikking van de nagels kan de pedicure wegfrezen. Dit moet ongeveer eens in de twee maanden herhaald worden.

Was je voeten zonder zeep en droog je voeten vooral tussen je tenen goed af. Draag katoenen of wollen sokken en goed ventilerende schoenen. Hierdoor worden de schimmelsporen gedood.

Het is zeker aan te raden om een schimmeldodend poeder in je schoenen te strooien en je sokken op minimaal 60 graden te wassen.

Het kan vele maanden tot een jaar duren voor een schimmelnagel helemaal genezen is. Het kost véél tijd voordat de aangetaste nagel is uitgegroeid. Het is dus eigenlijk een kwestie goede zorg voor de voeten en veel geduld.

Even voorstellen...

Berna Mak Pedicure in Alkmaar

Mijn naam is Berna Mak en met mijn verpleegkundige achtergrond geef ik uw voeten de zorg die ze verdienen, in een moderne en sfeervolle praktijk aan huis.

Afspraak maken

Openingstijden

Maandag8.30 tot 17.00
Dinsdag8.30 tot 17.00
Woensdag8.30 tot 17.00
Donderdag8.30 tot 17.00

Adres gegevens